Despre noi

Firma noastră

Produse fasonate manual

Cahlele din teracotă sunt piese ceramice utilizate pentru zidirea părţii exterioare a sobelor de teracotă. Principalele forme ale cahlelor de teracotă sunt: plăcile, colţii, soclurile, cornişele şi burlanele. În afara acestor piese existente la orice sobă, se produc şi forme mai deosebite pentru înfrumuseţarea sobelor, cum ar fi: stâlpi, arcade, medalioane, etajere, borduri, frontoane etc.

Argilele utilizate în producerea pieselor menționate mai sus provin din cariere naturale consacrate în industria cahlelor de teracotă și împreună cu procedeul de presare manuală a cahlelor conferă pieselor o serie de calități prin care se disting de cahlele obținute prin presare mecanică:

  • Conductibilitatea mijlocie - piesele din teracotă lasă să treaca căldura prin ele
  • Acumularea rapidă de caldură pe care placa o păstrează și o radiază timp de mai multe ore, chiar și după ce s-a stins focul în sobă (focar)
  • Rezistența la șoc termic este ridicată datorită arderii cahlelor la temperatura de vitrificare, procedeu care face ca soba sau șemineul construit să reziste cel putin 50 de ani la cicluri repetate de încălzire.

Scurt istoric

cms-img

Fabrica de teracotă din Mediaş a fost înfiinţata în anul 1906 şi avea 25 de muncitori. De la începuturi, fabrica a fost cu capital integral privat, având ca patron un cetăţean român de origine germană, pe nume Gref Iulius. El a vândut-o apoi, în anul 1938 unui cetăţean român, Ioan Rusu. De la acesta, fabrica a trecut în proprietatea statului, prin naţionalizare, fiind parte componentă a Cema Sibiu. În anul 1998 a trecut din nou în proprietate privată ca S.C. Prod NM S.R.L., având ca obiect principal de activitate producerea și comercializarea cahlelor din teracotă presate (tipărite, fasonate) manual pentru sobe și șeminee.

Acum, după 110 ani, fabrica se întoarce din nou în propietatea unui cetățean român de origine germană, dl. Draser Uwe, un tânăr intreprinzător de succes, dornic să dezvolte acest meșteșug de mult uitat. Ca parte din grupul SN DECO, societatea Teracota Medias o să continue același procedeu manual de presare a cahlelor menținând rețeta originală utilizată încă de la înființarea fabricii. 

Recomandări

Minunata ! colectie !...merita aprecieri !

Otilia Selesan, September 23 at 3:46pm

Sunteti talentati, artisti, si-mi place ceea ce faceti ! va admir munca !

Mariana Dirlosan, March 21 at 9:02pm


Scroll