Vernisaj Teracota, mon amour! la NAG 2017

Vernisaj Teracota, mon amour! la NAG 2017

București, 3 octombrie
Vineri, 6 octombrie, la Noaptea Albă a Galeriilor 2017-White Night of the Art Galleries, Imbold Pop Up Gallery aduce la Acuarela o expoziție de cahle pictate manufacturate în ultima fabrică de sobe manuale din Transilvania.

Expoziția este curatoriată de Alexu Toader, un tânăr art director care a renunțat la claxoanele din București pentru ciripiturile și viața domoală a satului Viscri, Brașov. "Teracota, mon amour!" este o colaborare între Asociația Imbold și Teracota Mediaș.

Alături de piesele ceramice, "Teracota, mon amour!" expune și o sobă mobilă cu cahle pictate, lipită cu pământ galben și montată de unul dintre sobarii de la Teracota.

Expoziția va fi disponibilă în București în perioada 6 octombrie - 6 noiembrie, urmând a fi relocată în Mediaș și Sibiu.


Fabrica de teracotă din Mediaş a fost înfiinţată în anul 1906 şi avea 25 de muncitori.
După 110 ani, fabrica are aproximativ același număr de angajati si produce cahle manuale folosind aceleași tehnici și materiale ca în 1906. Fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată și pictată manual.

În arhiva fabricii este adunată o colecție amplă de cahle și mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

O parte dintre acestea vor fi turnate, pictate și expuse la București în cadrul unei expoziții itinerante, lansată cu ocazia NAG 2017 la București.

La eveniment va fi prezenta o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Națională de Arte din București.

Cahlele pictate și soba vor fi însoțite de explicații și de un workshop de turnat cahle folosind matrițele și lutul amestecat cu nisip cu care se lucrează în fiecare zi în cadrul manufacturii.

Despre cuptorul de cahle se spune ca este unul dintre cele mai reprezentative artefacte din civilizatia romaneasca si, cu precadere, in cea ardeleana, un artefact capabil sa redea evenimente si schimbari petrecute la nivelul societatii din punct de vedere etnic, politic, social, economic etc.


"Sobele formate din placi ceramice, plate sau tubulare au devenit, timp de secole, pretextul unor continue inovatii tehnice si experiente artistice, decorative sau coloristice (...), transformand acesta constructie arhitectonica combinata combinata cu o instalatie de incalzire (...) intr-o adevarata capodopera artistica, simbolul pozitiei sociale, economice, al credintei religioase (...)." - Prof. Dr. Corneliu Bucur, Muzeul Astra

Sobele cu cahle, produs de import occidental s-au raspandit initial in marile orase din Transilvania, bresle mestesugaresti specifice fiind atestate in 1376 in Sibiu, Sebes, Sighisoara si Orastie. Cele mai prestigioase sunt cele ale sasilor din Brasov si Sibiu, urmate de cele ale secuilor din Covasna si Harghita si de cei cele ale habanilor din Moravia.
Treptat cahlele s-au raspandit din mediul urban spre mediul rural si de la familiile nobiliare la taranii sau mestesugari romani instariti.

Olarii romani s-au inspirat din lucrarile breslelor orasenesti si au preluat aceeasi tehnica de lucru: presarea bulgarului de lut intr-o matrita din lemn moale (impodobita cu motive decorative reliefate).

Aceeasi tehnica este folosita si in prezent la Teracota Medias, matrita-negativ fiind acum sculptata manual in ipsos de un artist plastic si reprodusa apoi in serie pentru fiecare turnator.


**Titlul expoziției este ales de Adrian Popescu, om de presă și de marketing și iubitor de cahle pictate.

Parteneri: Viscri 32, Radio Guerrilla, Feeder.ro, Modernism.ro


Asociația Culturală Imbold este o organizație non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative și, în special, a artelor vizuale, din România. Imbold este un generator de artă contemporană care îşi propune ca, prin proiecte culturale de vizibilitate mare, să aducă în lumină artiştii români contemporani.
www.cuimbold.ro

1 Comments

  • Avatar
   Alice
   ian 18, 2018

   Minunat, felicitari! Am avut sansa sa le vad in Alba, la Framm's. Sunt obiecte unice, ce merita integrate in mule interioare moderne, de la sobe la cahle individuale <3

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code
Scroll